www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
CHLAMYDIA TRACHOMATIS

Objavljeno: 06.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Simptomi

Za razliku od drugih spolnih bolesti, klamidijska infekcija se u velikom broju slučajeva razvija bez očitih simptoma: čak 30 - 50% žena s upalom vrata maternice ne osjeća nikakove tegobe. Tipična simptomatologija u žena obuhvaća cervicitis (upala vrata maternice) s pojačanim iscjetkom žućkaste boje, guste ljepljive konzistencije, i urethritis (upala mokraćne cijevi) sa smetnjama prilikom mokrenja u vidu peckanja ili bolova.

U slučaju širenja upale na jajovode i jajnike nastaje upalna bolest zdjelice (PID) s bolovima i napetošću u donjem dijelu trbuha, pojačanim iscjetkom iz rodnice, bolovima kod spolnog odnosa, koji mogu biti praćeni osjećajem mučnine ili povraćanjem, nepravilnim krvarenjima, dok tjelesna temperatura ne mora biti povišena. Prirodna posljedica neliječene infekcije je neprohodnost jajovoda, odnosno neplodnost (rizik oko 10%) i povećani rizik od ektopične (izvanmaterične) trudnoće. Nerijetka komplikacija klamidijske infekcije je perihepatitis sa stvaranjem ožiljkastih promjena u okolici jetre (Fitz-Hugh-Curtis Syndrom). Klamidijska infekcija se osim toga okrivljuje i za nastanak spontanog pobačaja, te je u mnogim zemljama svijeta test na klamidiju sastavni dio smjernica za anetenatalnu skrb. Dijagnoza klamidijske infekcije se postavlja izolacijom uzročnika iz obriska vrata maternice ili uretre postupcima imuno-kromatografije, imuno-fluorescentnim testom, u staničnoj kulturi (McCoy stanice) ili DNA amplifikacijom.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Zašto dolazi do pobačaja

  • Kad trudnoća ne završi porodom, nego se okonča ranije i nenamjerno, govorimo o neželjenom gubitku trudnoće, odnosno pobačaju.

    Današnja medicina spontanim pobačajem smatra trudnoće...

  • Zametak na pogrešnome mjestu

  • Pozitivan test mokraće na trudnoću nikako ne znači da je trudnoća uredna, pa je nužno napraviti ultrazvučni pregled

    O izvanmaterničnoj trudnoći govorimo onda kad se oplođeno jajašce ne...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net