www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
SISTEMSKI ERITEMSKI LUPUS

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Liječenje

Terapija uvelike ovisi o težini i lokaciji bolesti kod pojedinog bolesnika.

Lakši oblici bolesti koji uključuju: temperaturu, artritis, glavobolje, promjene na koži i seroznim membranama, zahtijevaju blago ili nikakvo liječenje.
Artritis se liječi nesteroidnim protuupalnim lijekovima, antimalarici se koriste koda su u prvom planu promjene na koži i zglobovima. Pri primjeni nekih antimalarika (hidroksiklorokin) potreban je nadzor oftalmologa svakih 6 mjeseci zbog mogućih nuspojava na očima.

Kod težih oblika bolesti u koje spadaju sve po život opasne manifestacije npr. teška anemija, trombocitopenija, teška bubrežna bolest, akutni vaskulitis probavnog sustava ili udova ili teški neurološki poremećaji lijekovi prvog izbora su kortikosteroidi.
Često se kortikosteroidi kombiniraju s imunosupresivnim lijekovima posebno u slučajevima zahvaćenosti bubrega ili kod dugotrajne kortikosteroidne terapije.

Jednom kada se upalni proces dovede pod kontrolu često je potrebno odrediti minimalnu dozu održavanja koncentracije lijeka u krvi kako bi se potisnule daljnje upalne reakcije. Početnu dozu je potrebno postupno snižavati u redovitim vremenskim intervalima (1 - 4 tjedna) kroz duže vrijeme dok se ne dosegne minimalna količina lijeka kojom su simptomi kontrolirani.

Iako se spominju zadnje opće mjere definitivno nisu posljednje po važnosti u liječenju SLE-a.
Liječenje infekcija, srčanog i bubrežnog zatajenja mora se provoditi pri najmanjim pokazateljima istih.
Nadzor nad bolesnikom tijekom operacija ili u trudnoći je od iznimne važnosti. Trudnoća nije kontraindicirana ukoliko su adekvatne bubrežna i srčana funkcija, ipak učestalost spontanih pobačaja je mnogo veća kod SLE-a.

Prognoza

Prognoza varira u ovisnosti o organima zahvaćanim i jačini upalne reakcije. Tijek bolesti je kroničan i relapsirajući često sa periodima bez bolesti koji mogu trajati godinama. Ukoliko se početna faza bolesti na vrijeme dovede pod kontrolu dugotrajna prognoza je dobra. U ovome leži najvažnija lekcija: kod sistemskog eritemskog lupusa rano postavljanje dijagnoze je od nezamjenjive važnosti.

www.medicina.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Grejp - da, ali pažljivo!!!

  • Čovjek je evolucijom razvio kompleksan fiziološki osjećaj ne samo potrebe za hranom, već i potrebe za određenom vrstom hrane. Nažalost, često jedemo iz krivih razloga te na ovaj ili onaj način...

  • Nuspojave lijekova

  • Prilikom stavljanja u promet novih lijekova nastoji se zadovoljiti nekoliko osnovnih kriterija. To su: kakvoća, sigurnost primjene i djelotvornost lijeka. Kako bi se to utvrdilo provode se različita...

  • Starije životno doba

  • Starost je životno doba koje u određenom smislu povećava mudrost čovjeka, a mudrost se među ostalim stječe iskustvom, jer vrijeme je veliki učitelj. Stariji ljudi imaju potencijal za prijenos znanja,...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net