www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
AKUTNI PANKREATITIS

Objavljeno: 16.06.2009. Datum zadnje izmjene: 24.06.2015.

Definicija

Akutni pankreatitis je upalna bolest gušterače obilježena autodigestijom organa vlastito stvorenim enzimima i njihovim produktima. Incidencija u zapadnim zemljama je u porastu, a uzročni činioci su u oko 80 do 90% slučajeva žučni kamenci i konzumacija alkohola.

Uvod

Prema dogovoru o nomenklaturi postignutom u Atlanti 1992. godine danas razlikujemo dva oblika akutnog pankreatitisa:

1. akutni intesticijski pankreatitis
2. akutni nekrotizirajući pankreatitis

Termini flegmonozni i hemoragični pankreatitis su izbačeni iz upotrebe.

Precizni patofiziološki mehanizmi nastanka akutnog pankreatitisa nisu razjašnjeni, ali u osnovni se radi o proširenoj kemijskoj iritaciji (aktivaciji enzima gušterače, vazoaktivnih peptida itd.), što dovodi do gubitka tekućine bogate bjelančevinama u "treći prostor" s posljedičnom hipovolemijom i hipotenzijom. Zbog prelaska toksičnih supstanci u sistemnu cirkulaciju preko retroperitonealnih limfnih i venskih putova, te već navedene hipovolemije, u slučaju teškog nekrotičnog pankreatitisa često viđamo zatajivanje i ostalih organa (kardiovaskularni kolaps, šok, renalnu insuficijenciju, ARDS). Ipak, u većini slučajeva (80%) viđamo blaže oblike bolesti (tzv. "intesticijski" oblik), a samo u oko 20% slučajeva teške oblike, s razvojem pankreatične i peripankreatične nekroze.
Odgovornost liječnika je u prepoznavanju bolesti te predviđanju mogućeg tijeka i komplikacija a time i pravodobnog liječenja.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Tri stupa tradicionalne kineske medicine

  • Tradicionalna kineska medicina (TCM) polako ali sigurno zauzima svoje mjesto i na Zapadu. Prednost kineske medicine je u tome što zdravlju čovjeka pristupa na prirodan način te pacijente tretira u...

  • Ljudska probava

  • Probavni se sustav sastoji od probavne cijevi i probavnih žlijezda. Probavnu cijev čine: usta,jednjak, želudac, dvanaesnik, tanko crijevo, debelo crijevo i crijevni otvor (anus). Probavne žlijezde, koje...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net