www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
BOTULIZAM

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Liječenje

Terapija se sastoji od davanja trivalentnog seruma (antitoksin A, B, E) iv. početna doza za odrasle iznosi 500 do 750 ml/dan i ponavlja se sljedeći dan ako se ponovno dokaže toksin u krvi. Serum ima veću profilaktičku vrijednost kod osoba koje su jele istu hranu a još nisu oboljele. Uz davanje seruma treba isprati želudac, davati laksative i klizmu kako bi se spriječila daljnja apsorpcija toksina.

Profilaksa

Pravilno konzerviranje kako komercijalnih tako i domaćih proizvoda je bitan korak u prevenciji bolesti. Dojenčadi ne bi trebalo davati med jer može sadržavati spore klostridiuma. Aktivna imunizacija toksoidom (cijepljenje) se primjenjuje samo kod osoba koje su u profesionalnom kontaktu s klostridiumom ili njegovim toksinima.

www.medicina.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net