www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
APNEJA

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Što je apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom?

Sindrom apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom je bolest o kojoj se još uvijek malo govori u nas iako se ne radi o rijetkom poremećaju. Procjenjuje se da oko 5% odrasle populacije (naročito muškog spola) je zahvaćeno ovom bolešću.

Poremećaj nastaje tijekom spavanja kada se smanjuje tonus (napetost) sve tjelesne muskulature, pa tako i mišića oko orofaringealnog dišnog puta koji tada može biti i kompletno zatvoren. Struja zraka iz nosa se tada ne može probiti do donjih dišnih putova i nastaje apneja - prekid disanja. Inače vrlo složeni neuromišićni mehanizmi mekog nepca, jezika i stijenki ždrijela drže taj otvor permanentno otvorenim strujanju zraka. Neki bolesnici s apnejom u spavanju imaju prirođeno suženje orofaringealnog otvora, neki opet veliku resicu ili prevelike tonzile dok neki mogu imati nesrazmjer gornje i donje čeljusti ili deformaciju nosa.

Same noćne manifestacije bolesti u vidu prestanka disanja, a potom "borba" za zrak i forsirano disanje oboljelog mogu izgledati dramatično za partnera u krevetu. Bolesnik često i nije svjestan apneja iako se neki bude s osjećajem gušenja i nedostatka zraka.

Apnejom se smatra prekid disanja u trajanju od 10 sekundi ili duže, dok se hipopneja definira kao smanjeno strujanje zraka u respiratornom sustavu kroz 10 sekundi ili duže. Apneje prati i određena desaturacija periferne krvi kisikom. Svatko može imati po koju apneju tijekom noći naročito kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima. O bolesti se govori kada se javlja više od 5 apneja u jednom satu ili kada je zbroj apneja ili hipopneja u jednom satu veći od 10 tijekom spavanja.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Primarni visoki tlak

  • Postoje dva oblika visokoga tlaka - primarni i sekundarni. Primarni je češći. Između 90 i 95% osoba s visokim tlakom imaju primarni oblik koji se naziva i esencijalni.

    Primarni visoki tlak...

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net