www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
PREPONSKA KILA (INGVINALNA HERNIJA)

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Kako se problem rješava?

Ako se radi vrlo maloj bebi, a hernija nije značajna, pedijatar će kod pregleda vratiti organe u pravilan položaj - učiniti će repoziciju hernije preko otvora ingvinalnog kanala.
Konačno rješenje ingvinalne hernije nije moguće samo vraćanjem u trbušnu šupljinu jer će se ponovno javiti kada se pritisak poveća (plač , kašalj). Kirurški zahvat provodi se u cilju konačnog rješenja problema.
Ingvinalna se hernija nikada ne nestaje sama po sebi. Problem se mora kirurški riješiti jer postoji rizik uklještenja: može se dogoditi da se dio crijeva u kanalu omota oko samog sebe što otežava protok krvi kroz tu vijugu i postoji mogućnost njezinog odumiranja (nekroze) ako se hitnim kirurškim zahvatom ne oslobodi. Isto se može dogoditi ako se jajnik nađe u hernijskoj vreći.
Ako dođe do uklještenja hernije (inkarceracija) javljaju se jaki bolovi, dijete je izrazito nemirno, mogu se javiti i krize povraćanja. Trbuh u cijelosti napet i izbočen. Komplikacije mogu biti znatne, postoji opasnost od zapletaja crijeva (ileus). Upravo stoga, da se izbjegne uklještenje, pristupa se kirurškoj korekciji dok je dijete u dobrom stanju.

Operacija se obično provodi ovako:

  • Nakon obavljenih osnovnih pretraga krvi, elektrokardiograma (eventualno i drugih pretraga ako je potrebno) i procjene cjelokupnog zdravstvenog stanja, te pregleda anesteziologa, dijete se prema dogovorenom terminu operacije prima u bolnicu.
  • Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Kirurg učini mali rez u preponi. Organi koji se nalaze u hernijskoj vreći smještaju se na njihovo pravo mjesto u trbuhu. Da bi trbuh postao čvrst i izdržljiv, kirurg pojača njegove stjenke mišićnom fascijom (vezivnim tkivom koje pokriva mišiće) trbušne stjenke - provodi se prava plastika (trbušnih stjenka).
  • Na kraju operacije stavljaju se šavovi i zavije rana. Rezultati su optimalni i praktički gotovo ne postoji rizik od komplikacija ili recidiva. Dijete se slijedećeg dana nakon operacije može vratiti kući.
  • Kada prestane djelovanje anestezije i dijete se razbudi, nastupa težak trenutak za roditelje. Zapravo djeca se ponašaju različito - neka intenzivno plaču i ne mogu se smiriti, neka gotovo cijeli dana spavaju, a neka pak budu izrazito nemirna u snu.
  • U svakom slučaju, kroz jedan do dva dana stanje se normalizira i dijete se ponaša kao prije operacije. Tijekom tog razdoblja roditelji moraju sačuvati mir bez pretjerane brige, ali uz svu moguću nježnost i utjehu.
  • Dojenče se može hraniti na prsima već nekoliko sati nakon operacije, dok s kupanjem treba pričekati najmanje 2-3 dana. U međuvremenu će dobro poslužiti vlažne maramice ili sterilna gaza namočena u toploj vodi.
  • Roditeljima se daju pri otpustu iz bolnice detaljne upute o postupku s ranom i previjanjem. Nakon sedam dana, ili prije, dijete dolazi na kontrolni pregled kirurga, no vađenje šavova nije potrebno jer se oni sami resorbiraju. Ožiljak je gotovo neprimjetan jer se primjenjuju posebni šavovi (atraumatski).

... i u zaključku

Ingvinalna hernija (preponska kila) očituje se kao izbočenje u području prepone koja se povećava pri plaču i kašlju. Češća je u muške djece, a može se javiti i niže u skrotalnoj vrećici (mošnje). Zbog moguće komplikacije - uklještenja (incakceracija), treba se javiti liječniku čim se primijeti.
Ovaj poremećaj nikada se ne razriješi sam po sebi: ako je hernija vrlo umjerena, u male bebe liječnik je rukom može vratiti na mjesto (repozicija). No, najčešće je ipak potrebno pristupiti operaciji kako bi se izbjeglo uklještenje s mogućim posljedicama.

* Medicinskoj terminologiji izlazak organa izvan njegovog normalnog sjedišta na drugo mjesto naziva se hernija, on nije rezerviran samo za preponsku kilu. Primjerice prirođeni poremećaj - dijafragmalna hernija nastaje kada organi iz trbušne šupljine preko otvora na dijafragmi (plosnati mišić koji dijeli trbušnu šupljinu od grudne) prijeđu u grudnu.

www.euroalba.com

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net