www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
TENDINITIS I/ILI RUPTURA ROTATORNE MANŽETE RAMENA

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Način nastanka bolesti

Bolest nastaje zbog pretjerane uporabe ruke u položaju iznad razine ramena, tj. glave. Uvjetovana je time što glava nadlaktične kosti (humerusa) vrši sraz sa akromionom i korakoakromijalnim ligamentom lopatice. Njihovi česti sudari dovode do kronične iritacije.
Zbog toga dolazi do upale tetiva (tendinitisa), upale zglobne ovojnice i u najgorem slučaju, do rupture rotatorne manžete.
Ovom su bolesti najčešće pogođeni sportaši u kojih se ruka često pomiče preko glave u vis, sa uloženom snagom; npr. plivači slobodnim stilom, tenisači i dizači utega.

Simptomi bolesti

U početku se bol pojavljuje samo pri određenim pokretima iznad glave, međutim, ukoliko se sportska aktivnost nastavi, bol postaje sve jača i prisutna i pri slabijim aktivnostima. Na kraju, bol se može javljati i pri običnom podizanju čaše ili rukovanju. Poktretljivost ramena postaje ograničena, osobito unutrašnja rotacija i horizontalna adukcija.

Impingement znak je karakterističan: dok se s jednom rukom podiže pacijentova ruka, s drugom se pritisne na lopaticu. Pojavljuje se izražena bol.

Liječenje

Bolesnik treba izbjegavati pokrete koji mu nanose bol, a vježbati vježbe istezanja i jačanja mišića rotatorne manžete. Time se omogućuje upalno promjenjenim tetivama ramenih mišića prijeko potreban odmor.
Za smanjenje boli primjenjuju se lijekovi iz skupine nesteroidnih antireumatika. Kortikosteroidi su kontraindicirani jer usporavaju brzinu cijeljenja tetiva i mogu uzrokovati atrofiju.
U krajnjim slučajevima, kada tetive ne zacijeljuju ni nakon 6-12 mjeseci, ili ako postoji ruptura rotatorne manžete, terapija je kirurška (akromioplastika).

www.medicina.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Samomasaža

  • Masaža je jedna od najboljih tehnika za postizanje i održavanje opće dobrobiti za organizam. Glavobolje, umor, stres, bolovi u mišićima, sve to može biti lako izliječeno, vrlo jednostavnim...

  • Rameni pojas

  • Ključna kost (lat. clavicula) ili ključnica je duga kost ramenog obruča, koja ima izgled blago zavojitog slova S. Ključna kost se nalazi položena vodoravno, na gornjoj strani prsnog koša....

  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net