www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
ERYTHEMA INFECTIOSUM - PETA BOLEST

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 04.10.2011.

Naziv „ peta bolest" znači peto mjesto u nizu zaraznih bolesti s osipom. Latinski naziv bolesti koji znači zarazni eritem (crvenilo kože) ne odgovara u potpunosti, jer bolest i nije jako zarazna. Infekcija se prenosi kapljicama sline koje sadrže virus.

Liječenje

Nije potrebno i ne daje se nikakav lijek. Kupke ili pranje spužvom u toploj vodi ublaže svrbež. Ukoliko je svrbež naročito jak i ometa djetetu san, pedijatar može propisati antihistaminik.

Cjepivo

Ne postoji.

Uzročnik

Peta bolest posljedica je infekcije virusom - Parvovirus B19. Ako zaraza nastupi u trudnoći, može nepovoljno djelovati na nerođeno dijete (fetus).

Kako se postavlja dijagnoza

Vrijeme inkubacije iznosi pet dana, pa sve do tri tjedna, a zatim slijedi pojava laganog crvenila kože. Mrlje se javljaju najprije na obrazima. Jasno su crvene boje, a raspoređene tako da osip ima leptirast izgled. Nadalje se osip proširi po cijelom tijelu simetrično više na vanjskim stranama udova, prati ga svrbež. Osip koji se javlja kod pete bolesti ima poseban izgled (primjerice kokarde i girlande). Nakon  deset dana crvenilo nestaje, javlja se perutanje na zahvaćenim dijelovima tijela. Tijekom kupanja u toploj vodi osip se može primijetiti iako je naizgled nestao.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net