www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
DJEČJE GLISTE

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Uvod

Zaraza dječjim glistama vrlo je čest problem dječje dobi u čitavom svijetu, no simptomi su u većini slučajeva vrlo blagi, a liječenju se moraju podvrgnuti svi članovi obitelji ili kolektiva.

Dječje gliste su jedan od najvećih nametnika čovjeka. Uz to, one su i najrasprostranjeniji ljudski nametnici uopće. Ovi paraziti nisu, kao što se to obično misli, karakteristični samo za udaljena i siromašna područja svijeta sa niskim higijenskim standardom; one su znatno raširenije i predstavljaju važan zdravstveni problem i u bogatim društvima širom svijeta.

Zaraza dječjim glistama nastaje ako se progutaju zrela jajašca, iako kod nekih vrsta zaraza može nastati i prodorom uzročnika kroz kožu. Nakon ulaska u čovjekov organizam, ličinke putuju kroz tijelo do konačnog mjesta prebivanja što je uglavnom tanko ili debelo crijevo. Pri njihovom prolasku dolazi do povećanja broja eozinofilnih krvnih stanica u perifernoj krvi i tkivima jer su te krvne stanice zadužene za uništavanje parazita u čovjekovom organizmu.

Rizična skupina su uglavnom djeca, posebice ona koja borave u većim kolektivima. Dječje gliste mogu se vidjeti prostim okom, a veličina im varira od par milimetara pa sve do nekoliko metara.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net