www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
TRIHINELOZA

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Simptomi

Klinička slika bolesti ovisi o razvojnoj fazi parazita, tako postoje crijevna faza, karakteriziranu proljevom, i tkivna, karakterizirana vrućicom i mišićnim bolima.
Crijevni stadij, ne mora uvijek biti klinički izražen, a ako jeste onda se nakon inkubacije od 24 - 48 sati javlja mučnina, povraćanje, proljev ili opstipacija, boli u trbuhu i znojenje.
Tkivni stadij, odgovara tkivnoj fazi razvoja parazita. Karakteriziran je s četiri glavna znaka:

  • povišenom temperaturom,
  • otokom (edemom) lica i vjeđa,
  • bolovima u mišićima i,
  • visokom razinom eozinofila u diferencijalnoj krvnoj slici.

Ovaj stadij može biti i smrtonosan jer u težim slučajevima dolazi do promjena na plućima, srcu i u središnjem živčanom sustavu. Ako ne završi smrtno, prelazi u stadij oporavka (rekonvalescencije) koji može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Dijagnostika

Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju anamnestičkih i epidemioloških podataka, kliničkih simptoma i karakteristične krvne slike sa eozinofilijom.
Dokazivanje ličinki ili odraslih nametnika u stolici za vrijeme crijevne trihineloze rijetko daje dobre rezultate, zbog čega je mnogo važnije pretražiti ostatke mesa koje je izazvalo zarazu.
Najveće značenje ima trihineloskopija inkriminiranog životinjskog mesa, iako sigurnije rezultate daje metoda nagomilavanja ličinki digestijom pomoću pepsina i klorne kiseline. U toku tkivne faze ličinke se, kod oboljelog čovjeka, mogu dokazati u uzorku mišića. Kirurškim se zahvatom uzima uzorak koji se zatim pretražuje trihineloskopski ili pomoću digestije.
Od važnosti u dijagnostici su serološki testovi s obilježenim protutijelima ili kožni alergijski test alergenom pripravljenim od ličinki trihinele.

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net