www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
TRIHINELOZA

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 23.06.2015.

Liječenje

Iako nema pouzdanog lijeka za trihinelozu, određeni uspjeh postiže se primjenom tiabendazola, posebno u crijevnom stadiju bolesti. Učinak ovog lijeka na začahurene parazite je upitan. Kod izraženih simptoma od strane srca ili središnjeg živčanog sustava korisna je primjena kortikosteroida.

Prevencija

Najbolja mjera prevencije je veterinarski nadzor i trihineloskopija mesa u klaonicama, ali i pregledom mesa od strane individualnih proizvođača. Za trihinoskopiju je najbolje poslati komadić ošita životinje, jer je taj mišić dobro opskrbljen kisikom, pa ukoliko je trihinela prisutna velika je vjerojatnost da se dokaže u tom mišiću.
Soljenje, dimljenje i sušenje mesa NIJE UČINKOVITO u uništavanju ličinki trihinele. Smrzavanje mesa na -15°C kroz trideset dana, na -20°C kroz deset dana, ili naglo smrzavanje na temperaturu između -40°C i -70°C, uspješno uništava ličinke. U klaonicama koje imaju veliki promet mesa koristi se ovaj način naglog zamrzavanja. Prilikom termičke obrade hrane dosezanje temperature od 80°C uništava ličinke trihinele, ali treba paziti da svi dijelovi mesa dosegnu tu temperaturu.

www.medicina.hr

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
  • Što utječe na vašu odluku o kupnji proizvoda za njegu kose?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net