www.centar-zdravlja.net - portal za zdravlje i ljepotu
CISTE JAJNIKA

Objavljeno: 01.07.2009. Datum zadnje izmjene: 04.10.2011.

Vrste cista jajnika

Postoji nekoliko vrsta cista jajnika:
- funkcionalne ciste
- dermoidne ciste, koje se također zovu teratomi
- endometriomi

Funkcionalne ciste su najčešći tip cista jajnika. Ove ciste nastaju ili kad se jajašce ne otpusti iz jajnika pa nastavlja oticati u jajniku, ili kad se neoplođeno jajašce izbaci iz jajnika, ali se ne otpusti s njegove površine. Funkcionalne ciste obično ne uzrokuju tegobe niti zahtijevaju liječenje. Imaju tanku stjenku, okrugla su ili ovalna oblika, veličine obično 1.5 - 2.5 cm, ali mogu narasti i do 6 cm. Obično nestaju unutar jednog do tri ciklusa. Vrlo su česte u plodnih žena s menstruacijom, rijetke su nedugo nakon menopauze, a vrlo rijetke u kasnijoj menopauzi. Ove su ciste ujedno najčešće u trudnoći i obično nestaju nakon prvog tromjesečja. Funkcionalne ciste uputno je pratiti svaka tri mjeseca. Većina ih se povlači spontano ili tijekom hormonskog nadomjesnog liječenja i ne zahtijeva nikakvo agresivno liječenje.

Dermoidne ciste nastaju od stanica koje normalno izgrađuju jajašca i sadrže uljastu tekućinu i ponekad male čestice tkiva. Dermoidna cista, odnosno teratom, jest dobroćudni tumor jajnika koji čini 15-20% svih novotvorina jajnika. Najčešći je tumor jajnika u drugom i trećem desetljeću života. Obostrano se javlja u 12-15% bolesnica. Teratom je građen od tkiva koja potječu od sva tri zametna listića, što znači da se unutar njega mogu razviti različite tvorbe, kao što su koža i živčano tkivo, kosti, hrskavice, crijevno i dišno tkivo, zubi. Unutarnja stijenka cističnog tumora obložena je kožom te stoga i naziv dermoidna cista. Šupljina može biti ispunjena lojem, zubima, epitelnim stanicama, dlakama. Simptomi ovise o veličini tumora, a nastaju zbog pritiska na okolne strukture. Kao komplikacija može nastati uvrtanje (torzija) tumora s jakim bolovima, a rijetko tada zbog prekida krvne opskrbe može prsnuti tumor, razliti sadržaj po trbuhu i uzrokovati kemijsku upalu potrbušnice s nastajanjem brojnih priraslica u trbuhu. Česta je komplikacija tumorska zapreka porođajnog kanala (tumor praevius) ili prsnuće tumora tijekom porođaja. Liječenje je isključivo kirurško. U starijih bolesnica u kojih tumor nije odstranjen u mladosti u 1-3% slučajeva može nastati zloćudna pretvorba, a tada je prognoza preživljavanja loša.

Endometriomi su ciste koje se razvijaju od tkiva maternice koje se premjestilo iz maternice do jajnika. Ova je bolest iznimno rijetka. Cista može biti ispunjena isključivo tekućinom ili tekućinom i tkivom. Endometriomi mogu biti vrlo bolni, a mogu biti i posve bez simptoma.

Nastanak

Ciste mogu nastajati i nestajati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu ili stres. Promjene u tjelesnoj težini, mršavljenje i debljanje, mogu uzrokovati ciste jajnika. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom, a ciste jajnika s potencijalom nastanka karcinoma javljaju se u žena starijih od pedeset godina.

Ukoliko liječnik dijagnosticira cistu jajnika kod vas, važno je utvrditi o kojoj se vrsti ciste radi. Da bi se to otkrilo potrebno je uzeti u obzir:
- prijašnje bolesti, kako vaše, tako i u obitelji
- dob
- simptome
- veličinu ciste

Napomena: Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu centar-zdravlja.net. Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

centar-zdravlja.net centar-zdravlja.net facebook centar-zdravlja.net twitter centar-zdravlja.net rss
VEZANI ČLANCI
  • Menstruacijski ciklus

  • Menstruacijski ciklus je jedan od najsavršenijih, ali i najkompleksnijih bioloških sustava. On je rezultat usklađenoga, uzajamnog djelovanja nekoliko organa, odnosno žlijezda s...

  • Bol u donjem dijelu trbuha - svi ženski razlozi

  • Najčešća liječnička dilema je radi li se o promjenama na kralježnici ili bolesti bubrega.

    Žene se liječniku često žale na bolove u donjem dijelu trbuha, koji nerijetko započinju u...

  • Tumori jajnika

  • Jajnici su parni ženski spolni organi smješteni u maloj zdjelici, sa svake strane maternice po jedan. Normalni jajnici su bademastog oblika, čvrste konzistencije i nepravilno uleknute vanjske...

  • Na koji način idete na posao?
  • Unesite svoju email adresu ako želite primati novosti vezane uz portal centar-zdravlja.net